coahuila·Mexico·nature·reistips

De Witte Woestijn in Mexico

Na The Holy River of Mexico, bestaat er nu ook The Holy Desert of Mexico (die woestijn bestaat al lang hoor, ik heb die plaatsen gewoon zelf zo genoemd). De officiële naam van The Holy Desert of Mexico is las Dunas de Yeso. Las Dunas de Yeso maakt deel uit van een natuurgebied vlakbij een klein dorpje genaamd Cuatro Ciénegas in de beruchte noordelijke staat Coahuila.

Het natuurgebied bestaat uit de witte woestijn, la poza azul (= blauwe kleine natuurlijke vijver) en río los mezquites (= de rivier van de muggen). Waarvan de woestijn toch wel het hoogtepunt is.

Zoals alle doorwinterde reizigers beschouwen wij de weekdagen als weekend en het weekend als weekdagen. We bezochten Cuatro Ciénegas dus tijdens de week, wat langs de ene kant een goed idee was maar langs de andere kant ook niet zo want de rivier was gesloten. Nu ja, misschien was dat ook maar goed want aan de naam te horen moeten daar veel muggen zitten. Het positieve was dat we de poza en de woestijn helemaal voor onszelf hadden…

…en het was magisch.

Veel woorden wil ik er niet meer aan vuil maken, de foto’s spreken voor zich;

P1180981
De duinen bestaan uit gips (=’yeso’ in Spaans)
P1180984
Letterlijk een zandkasteel

P1180958

P1190019
Het zandkasteel again

P1190025

P1180967
Poza Azul

 

Wat is het natuurgebied van Cuatro Ciénegas precies?

Het beschermde natuurgebied in de Chihuahua* woestijn is een ecosysteem met zeldzame dieren en planten, het wordt ook wel de Galápagos van Mexico genoemd.

“It is said that millions of years ago, Coahuila was part of the Sea of Tethys. Due to the tectonic plates movement, it turned into lagoons that began evaporating until only the heavier salt remained, which is the gypsum that now forms the white dunes in present-day Cuatro Cienegas.”, aldus VisitMexico.

 

Hoe geraak je er?

Eenvoudig is het niet, dat kan ik alvast beloven. Cuatro Ciénegas is vér van de toeristenroute.

De toeristische plaatsen zijn de zuidelijke staten; Oaxaca en Chiapas, het oostelijke schiereiland Yucatan en het Baja California schiereiland in het noordwesten, zoals je kan zien op onderstaand kaartje;

Cuatro Ciénegas is hier;

 

Wij zijn eerst naar Monterrey gegaan (niet bepaald een aantrekkelijke stad…) en vandaar een bus genomen naar Cuatro Ciénegas (ong 5u).

Verblijven in Torreon (de hoofdstad van Coahuila) is ook een optie maar deze stad is nog minder aantrekkelijk dan Monterrey en niet bepaald veilig (indien je iets weet over criminele activiteiten in Mexico zal je wel weten wat ik bedoel).

Geen plaats voor budget reizigers (zoals ikzelf) maar indien je je ooit voor een langere periode in dit surrealistische land bevindt is het zeker de moeite om naar noordelijk Coahuila af te reizen om deze unieke omgeving zelf te zien.


* het hondje, de Chihuahua, is genoemd naar de Mexicaanse staat Chihuahua. Laten we zeggen dat het temperament van het hondje wel bij de sfeer van deze staat past…


Bronnen;

https://www.visitmexico.com/en/main-activities/cuatro-cienegas/stroll-through-the-dunes-of-cuatro-cienegas

Advertenties

4 gedachten over “De Witte Woestijn in Mexico

 1. Wat een prachtige woestijn! Bij het horen van ‘witte woestijn’ dacht ik even aan een zoutvlakte, maar dit is toch echt heel anders.

  Helaas ben ik nog nooit in Mexico geweest.

  Liked by 1 persoon

  1. Zoutwoestijnen lijken ook enorm de moeite, ik zou heel graag de zoutwoestijn in Bolivia zien!
   Deze woestijn is inderdaad iets helemaal anders en heel uniek! Was echt de moeite om te zien.
   Zeker eens naar Mexico reizen dan en zeker meer doen dan enkel het Yucatan schiereiland (het toeristische deel). Dit land is een ware goudmijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s