Mexico·ruins·sanluispotosi

Las Pozas; Edward James’ Surrealistische Tuinen | Mexico

Vreemde structuren met nog vreemdere namen, geluiden van dieren, jungle, vochtige warmte en een zalige geur van verse regen. Inderdaad, ik heb het over Las Pozas; Edward James’ Surrealist Garden in Xilitla. Een mini dorpje in het midden van de jungle in de onbekende staat San Luis Potosi. San Luis Potosi is groter dan de gemiddelde Mexicaanse staat en toch heeft niemand hier ooit over gehoord. Vreemd want San Luis Potosi is een ware goudmijn; er is zowel jungle als woestijn en de streek is de thuis van oude volkeren wiens levensstijl nog in tact is. Mij hoor je alleszins niet klagen, de gedachte alleen al dat San Luis Potosi misschien een 2e Yucatan zou worden doet me al naar de badkamer lopen. Gelukkig is de kans miniem want San Luis ligt heel ver van de toerist routes.

P1180730a

Maanden had ik over deze plaats gedroomd, op weg naar Xilitla dacht ik dat mijn verwachtingen misschien een beetje té hoog  lagen maar dat bleek ver van waar te zijn. We kwamen toe in het dorpje om 6:40 ‘s ochtends al! Een Mexicaanse bus die een uur te vroeg aankomt, kan je je dat voorstellen? Hoe dan ook, we wachtten even in het centrum – wat heel mooi en schattig is – en daarna bracht een pickup truck ons naar een camping buiten het dorp.

Ik kan met volle zekerheid zeggen dat dit de meest magische plek was waar ik ooit geweest ben. De geur, de geluiden van honderden dieren in hun natuurlijke habitat en natuurlijk ook de natuur; jungle. Overal.

Na onze tent opgezet te hebben begon het met bakken te regenen. Geloof het of niet maar ook dit was magisch aangezien het de geur nog beter en sterker maakte.

Een tijdje later hield het op en besloten we de tuin te bezoeken.

Er bestaan geen woorden om Las Pozas te beschrijven. De structuren zijn gebouwd naar de natuur toe maar het lijkt er op dat de natuur zich ook – vrijwillig – aan de structuren heeft aangepast.

Edward James is er helemaal in geslaagd een surrealistische tuin (of laten we zeggen; gigantisch park) aan te leggen. Oorspronkelijk  wilde hij zijn eigen Tuin van Eden creëren. Hij plantte duizenden bloemen en planten en hield ook enkele exotische dieren maar na een strenge winter stierven alle planten en dieren. Vol frustratie en verdriet besloot Eward dat dit niet nog eens kon gebeuren en kwam met het idee om iets te maken dat niet kon verdorren door een strenge winter… En dat is hoe de structuren werden geboren. Hij ontwierp ze allemaal zelf.

klein

Het eerste ontwerp dat gerealiseerd werd was The House on Three Floors Which Will in Fact Have Five or Four or Six. Er word gezegd dat deze structuur hem inspiratie gaf om de andere structuren te ontwerpen.

kleein
The first structure he built.

Edward James studeerde literatuur en schreef zelf ook gedichten, dat zou de reden kunnen zijn waarom hij de structuren vreemde namen gaf. Namen als The House of the Flamingos, Road of the Seven Deadly Sins, The House with a Roof Like a Whale, The Staircase to Heaven etc. Niet alleen de namen waren ongewoon maar Edward James zelf ook. Volgens Dali was James “crazier than all the surrealists together”.

Wandelen door Las Pozas is een magische belevenis. Wandelen door een stad die nog niet ontdekt is. Wandelen door de fantasie wereld van een man die zich niet langer op onze wereld bevind maar wiens verbeelding zo sterk was dat ze werkelijkheid geworden is.

klentje

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s