chiapas·guatemala·Mexico·verhalen

Grensovergang Guatemala – Mexico

Een onderwerp dat ik toch graag eens wil aanhalen is de grensovergang naar Mexico via Guatemala. Wil je van Mexico naar Guatemala? Je gaat door een poort, stapt een klein oud gebouwtje binnen, de mensen daar zetten een stempel in je paspoort en je kan vertrekken. Dit duurt een kleine 10 minuutjes.

Je zou denken dat dit de normale gang van zaken is (alleen dat het in veel landen langer duurt dan 10 minuten maar het is toch ongeveer hetzelfde proces) maar in Mexico… daar verloopt dit allemaal een beetje… anders.

Als je in Guatemala aan de grens staat en je kijkt door de poort, dan zie je een splinternieuw gebouw, helder wit, goed onderhouden en indien er wind zou zijn zou de Mexicaanse vlag er trots wapperen. De Mexicaanse grenspost ziet er met andere woorden veel moderner en gesofisticeerder uit dan de Guatemalteekse.

Terug naar de grenspost; in plaats van door de hoofdingang (de poort) te gaan, moet je een klein hekkentje openen naast de hoofdingang dat naar een smal paadje leidt dat bestaat uit aarde en hier en daar wat stenen. Je loopt/struikelt 20 meter en dan stopt het – zou je denken – maar neen! De security van de Mexicaanse grenspost die aan de overkant van de straat staat doet teken dat we OVER een omheining moeten klimmen, de straat oversteken en dan TERUG over een omheining klimmen om zo bij de grenspost te komen?? Waarom konden wij niet de hoofdingang nemen die direct op die straat uitgaf en zo dus maar over 1 omheining moeten klimmen?! Vragen heeft geen zin aangezien Mexicanen meesters zijn als het op rond-de-pot-draaien aankomt. Iedereen haalt alvast zijn paspoort uit maar neen, weeral neen, het is hier gewoon de fruitcontrole  -_-  en geloof me, zo’n goeie controle is het niet hoor. Ik had nl een grote kokosnoot mee en dat hebben ze niet eens opgemerkt.

Dan maar de bus op en een half uur later (!) kwamen we uiteindelijk bij de échte grenspost aan…

Het land loopt vol met zwaarbewapende politieagenten en nog zwaarder bewapende soldaten maar het is wel extreem makkelijk om Mexico illegaal binnen te komen en alles wat je maar wil mee te smokkelen.

sunset-2084504_640
Het land der vulkanen; Guatemala.
bus-776945_640
Chickenbusses in Guatemala. Ja, ze zien er echt zo uit en ze rijden overal rond. Gelukkig hebben we daarmee de grens niet overgestoken. Comfortabel is anders.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s