Mexico·nature·oaxaca

Magical Hierve el Agua | Mexico

3 Februari ’17

“En…? Was het koud?” de man die op wacht staat bij de vrouwen kleedkotjes kijkt me nieuwsgierig aan. Eigenlijk had hij die vraag niet moeten stellen want mijn badpak was volledig droog. “Het water kookt” dat krijg je als je Hierve el Agua naar Nederlands vertaalt. De naam is echter niet correct, het water kookt niet, het is ijskoud. Ik had verwacht een dag in een hotspring te spenderen met een prachtig uitzicht over de Sierra Madre maar neen, geen hotsprings voor mij. Niet dat ik teleurgesteld ben, integendeel zelfs, Hierve el Agua is een magische plek. Mexico is echter zodanig underrated, niemand weet dat er buiten woestijn en cactussen nog honderden andere soorten landschappen bestaan in dit surrealistische land.

P1180106bew

Er is één manier om bij Hierve el Agua te geraken en dat is via een kronkelende bergpas in dor, woestijnachtig gebied – een half uur lang naast ravijnen rijden, stijl omhoog, stijl omlaag, scherpe bochten en dit allemaal met een chauffeur die enthousiast uitleg geeft over alle verschillende cactussen die er te zien zijn en in de tussentijd ook af en toe eens zijn telefoon op neemt. Bang zijn helpt niet, je moet het gewoon accepteren.

P1180099

Nu, wat is Hierve el Agua precies? De bronnen in Hierve el Agua werden ongeveer 2500 jaar geleden gebouwd door de Zapotecas als irrigatiesysteem en werden waarschijnlijk ook als heilig beschouwd. Irrigatiesystemen kwamen slechts zelden voor in Meso-Amerika dus deze site is uniek.

Er zijn ook 2 speciale versteende zoute watervallen; Cascada Grande en Cascada Chica. Blijkbaar zijn er zo slechts 2 ter wereld. De ander is in Turkije en noemt Pamukkale. Die heb ik waarschijnlijk ook gezien maar toen was ik nog te jong en ongeïnteresseerd om er ook maar iets om te geven.

P1180057bew - kopie

Hoe geraak je er? Verblijf in de stad Oaxaca (de hoofstad van de STAAT Oaxaca), neem de bus naar Mitla (vraag in je ho(s)tel waar de bussen vertrekken want het is te ingewikkeld om uit te leggen) dit kost €1 (20 pesos), eens in Mitla aangekomen staan er pickups die rechtstreeks naar Hierve el Agua gaan, dit kost €4. Toegangsprijs van Hierve el Agua zelf kost €1,5. Reken anderhalf uur/2 uur om er te geraken.

Tips:

  • Neem eten mee naar daar, ik herinner me namelijk geen restaurantjes daar.
  • Neem een gilet mee, in Oaxaca zelf is warm maar hoog in de bergen niet. Het was een fantastisch uitstap maar heb er wel een serieuze verkoudheid aan overgehouden.
  • Neem ook zwemgerief mee aangezien het mogelijk is om er te zwemmen (als je tegen de kou kan…).
P1180072
Geen gilet bij, dan maar een handdoek 

Waar? 

P1180037
Zoutbanken
P1180038
…en de watervallen zelf. Eigenlijk nog het minst imponerende. 
Advertenties

Een gedachte over “Magical Hierve el Agua | Mexico

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s