Noorwegen·reistips

Wandeltips voor Noorwegen (of andere Scandinavische landen)

Zoals jullie weten (of niet weten) heb ik een jaar in Noorwegen gewoond (augustus ’13 tot juli ’14) bij een Noorse familie. Naar een Noorse school geweest, Noors geleerd (zonder enige lessen) en, geëngageerd in allerlei Noorse activiteiten waar mijn familie al hun hele leven aan deel neemt. Eén van die activiteiten is wandelen. Elk weekend. In weer en wind. In de ruwe Noorse natuur waar je, als je het niet gewend bent, nu en dan wel eens struikelt over los liggende rotsblokken of overspoeld wordt door een grote golf zeewater wanneer je eigenlijk nog op de ‘dijk’ staat.

Eén van de wandelingen die me het meest bijgebleven is, is de toch naar Prekestolen (=Preikestolen).

Voor iedereen die Preikestolen wil beklimmen, ik zal je zonder omweg vertellen hoe het moet.

prekestolen_11-kopie
17-Year-old me at the top

Het eerste wat je nodig hebt is geld. We hebben het nl over Noorwegen, niet Albanië.

Eens je geld hebt, ga naar Stavanger. De oliehoofdstad van Noorwegen en daardoor ook de rijkste stad (en zo dus ook de duurste…).

In Stavanger? Huur een auto. Ga best niet op hotel, neem een tent mee. Door te kamperen in Noorwegen zal je veel meer aan je reis hebben (geloof me) en het mag overal in de natuur. Op één voorwaarde…: LAAT DE PLAATS ACHTER ZOALS JE ZE AANGETROFFEN HEBT. En hier kan ik echt op hameren, geen afval aub, geen voedselresten, geen kapotte kleren en probeer ook het gras, de bomen en struiken in tact te laten. Zo’n dingen zijn niet cool en indien je wel zoiets doet zal de hele Noorse bevolking (de hele Scandinavische bevolking waarschijnlijk) en ik je haten. Dus, draag zorg voor de natuur, respecteer de aarde en de (Scandinavische) medemens en je reis zal er één worden om nooit te vergeten. Dit principe heet trouwens het allemannsrett.

prekestolen_08
Dus, eens je een auto gevonden hebt, ga naar de haven en rij met je auto binnen op een ferrie. Aan Tau rijd je er weer af en van daar uit is het makkelijk om Prekestolen te vinden. Er doen geruchten de ronde dat er ook een bus zou zijn maar gedurende al de tijd dat ik daar gewoond heb, heb ik daar nooit van gehoord…

 

Probeer weekends te vermijden. Kan je niet anders dan toch in het weekend gaan? Ga dan op zaterdag. Zondag is namelijk turdag in Noorwegen, dwz dat alle Noorse families op die dag gaan wandelen dus het zou wel eens vrij druk kunnen worden mocht je beslissen toch op zondag te gaan.

Vertrek ‘s ochtends al (te vroeg hoeft niet maar begin ook niet rond 11u). Mijn gastmama en ik hebben 2.5u nodig gehad om aan prekestolen te geraken. Mensen die niet elk weekend grote wandelingen doen en geen ervaring hebben met ruwe natuur doen er normaal een dikke 3u over.

Van Stavanger centrum tot aan waar het wandelpad start duurt ongeveer 2u.

Eens op prekestolen zelf blijven de meesten een uurtje.

Dit allemaal opgeteld kom je toch zeker aan een dag van 11 a 12u.

 

Voedsel:

Noten, een stukje zwarte chocolade, fuit, bruin brood met kaas of vlees (laat de choco maar thuis). En water. Véél water.

prekestolen_02
Het stilstaande water op de weg naar de top

In Noorwegen is het perfect veilig je waterfles bij te vullen in rivieren. Let wel op dat het stromend water moet zijn! Stilstaand water moet je van af blijven!!Op de tocht richting prekestolen zijn er niet echt stromende rivieren, enkel stilstaand water (voor zover ik me herinner) dus neem aub genoeg water mee. Een kleine thermos met thee of koffie is ook geen slecht idee.

 

Kledij:

In Rogaland (de provincie waar Prekestolen zich bevindt) kan het op elk moment beginnen regenen. Een prachtige dag kan in 5min omgetoverd worden tot een… minder prachtige dag. Bereid je dus goed voor. Een regenjas is een must, ook een regenbroek (bij heel mooi en warm weer kan je desnoods running tights dragen en de regenbroek in je rugzak stoppen). Draag een lichte wollen longsleeve met daarboven een fleese en daarboven dan de regenjas. Een neksjaal dragen is een grote aanrader.

Hou er ook rekening mee dat het op prekestolen zelf nooit echt warm is omdat het zich op grote hoogte bevindt (over 600m boven de fjord) en het er vrijwel altijd waait.

Goeie bergschoenen en wandelkousen zijn een absolute must. Ga er aub niet heen met sandalen of hoge hakken (ja, elk jaar zijn er mensen die zo toe stuiken).

prekestolen_19bewerktWanneer je wandelt, zweet je en heb je de neiging zoveel mogelijk van je kleding uit te trekken (?), doe dit niet. Je regenjas uit doen is geen probleem, je fleece open laten ook niet, je fleece afdoen gaat nog maar doe het niet te lang. Je wollen longsleeve uitdoen en in plaats daarvan een topje dragen doe je beter niet. Op die manier kan je namelijk heel makkelijk een zware verkoudheid oplopen.

Last but not least; ga in de late lente of vroege herfst. Dan ligt er namelijk geen ijs en niet te veel sneeuw. In de zomer kan ook maar dan is de kans groter dat het veel te warm wordt en vol loopt met klungelige toeristen, wat absoluut niet aangenaam is bij bergtochten. Ga je niet in deze periodes? Dan zit de kans er in dat je er niet eens geraakt, of dat je uitsliert en 600m naar beneden valt in het ijskoude zeewater van de fjord.

Bij deze bent u gewaarschuwd.

Veel plezier!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s